Etiketter

torsdag 16 februari 2012

Labbraport prisma.

Syfte: Syftet med laborationen är att se vad som händer med ljusstrålen när den ocker igenom en prisma.
Materiel: Muff, optisk bänk, lampa, elkub, lins(+10), spalthållare, en lodrät spalt, prismabord, prisma, färgfilter (röd och blå) och en vägg eller en plan vit yta.
Utförande. Vi började med att montera upp vårt material på den optiska bänken sedan så så tände vi lampan. När vi hade tänt lampan såg vi att de vita ljuset till ett spektrum. När vi hade fotograferat satte vi ett färg filter på spalthållaren vilket resulterade i att spektrumet blev rött. När vi använde ett blått färgfilter blev spektrumet blått, grönt och rött.


Vi kollade även med ett spektråskop på lampan som vi monterade på den optiska bänken och ute.



Jag fotade spektrumet som hade Reflekterats på Alex mage
Spektrumet när vi använde blått färgfilter 
Spektrumet när vi använde vitt ljus



Spektrumet när vi använde rött färgfilter

Vi tittade med eet spektråskop mot solen.


När vi tittade i ett spektråskop mot en vanlig lampa. 






Resultat: När ljus strålen var vit bildades det ett spektrum i regnbågens färger. När vi använde blått bildades det ett spektrum som  hade färgerna blått, grönt och rött och när vi använde det röda filtret blev spektrumet helt rött. 

Slutsats: När det vita ljuset bröts i prisman bildades det ett spektrum som var färgad i regnbågens färger. När vi använde det blåa färg filtret blev spektrumet blått, grönt och rött. När vi använde det röda blev spektrumet rött och ner vi kollade i lampan med spektråskopet såg vi regnbågens färger i band. När vi kollade utomhus var regnbågens färger uppdelade i linjer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar